Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab z pistacjowo morelowym farszem

Składniki:

    • 2 kg schabu bez kości
    • ¼ szklanki soku morelowego
    • ¼ szklanki drobno pokruszonych krakersów
    • 2 łyżki posiekanych pistacji
    • ¼ łyżeczki soli czosnkowej
    • ¼ szklanki marynaty morelowej lub śliwkowej
    • 2 łyżki masła

    Farsz:

    • ½ szklanki drobno posiekanych suszonych moreli
    • ½ szklanki posiekanych orzechów pistacjowych
    • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
    • ¼ łyżeczki soli
    • ¼ łyżeczki pieprzu

    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć i dokładnie osuszyć. Ułożyć na desce do mięsa. Używając ostrego noża mięso nacinamy wzdłuż tak,  

    aby uzyskać prostokątny płat. Rozbić go ręka umoczoną w wodzie.
    Składniki farszu wymieszać dokładnie i rozłożyć równomiernie na płacie mięsa. Całość zwinąć w ciasny rulon i obwiązać białym, bawełnianym sznurkiem. Roladę natrzeć dokładnie sokiem morelowym lub alkoholem, odstawić do lodówki na 24 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C. Roladę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku przez 90 minut obracając i polewając powstającym sosem. W międzyczasie w rondlu rozpuścić masło, dodać 2 łyżki posiekanych orzechów, sól czosnkową, pokruszone krakersy. Podgrzewać mieszając przez 1 minutę. Mięso wyjąc z piekarnika, używając łyżki pokryć masłem z dodatkami. Ponownie wstawić do piekarnika i dopiec przez 45 minut. Podawać na ciepło lub zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *