Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab z migdałami

Składniki:

  • 150 g marchwi
  • 3 cebule
  • 1 kg schabu
  • sól
  • pieprz
  • 4-5 łyżek oleju
  • ½ l czystego bulionu
  • 1/8 l czerwonego wina
  • 50 g konfitury morelowej
  • 25 dag płatków migdałowych
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki wody

    Sposób wykonania:
    Mięso oprószyć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć na rozgrzanym oleju.
    Następnie dodać do niego pokrojoną w kostkę marchew i cebulę i jeszcze przez chwilę smażyć po czym wlać bulion oraz wino.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 75 minut.
    20 minut przed końcem pieczenia posmarować mięso konfiturą i posypać migdałami, dopiec.
    Mięso wyjąć a sos z pieczeni przecedzić przez sito, wymieszać ze śmietaną i doprowadzić do wrzenia.
    Dodać mąkę wymieszaną z odrobiną wody.
    Mięso pokroić w plastry i polać sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *