Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab z borowikami

Składniki:


• 1 kg schabu
• 0,5 kg świeżych borowików
• cebula
• pół szklanki śmietany
• 5 dag szynki
• natka pietruszki
• sól pieprz
• ocet
• ewentualnie 2 dag smalcu

Sposób przyrządzenia:
Schab oddzielić dokładnie od kości, skroić nadmiar tłuszczu. Na godzinę przed pieczeniem sparzyć octem i dobrze pobić tłuczkiem. Mięso starannie osuszyć z octu ściereczką. Tłuszcz ze schabu wytopić, jeśli mięso nie było tłuste, to rozpuścić łyżkę smalcu. Schab, posolony i osypany pieprzem zrumienić i przełożyć do brytfanny.
Upieć w piekarniku, często polewając sosem od pieczenia. Borowiki, umyte i cienko poszatkowane, udusić z masłem, cebulą i śmietaną. Schab upieczony i pokrajany na porcje ułożyć na półmisku, posypać drobno posiekaną szynką i nacią pietruszki, obłożyć grzybami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *