Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab wieprzowy w cieście francuskim z sosem żurawinowym

Składniki:

    • 1 kg środkowego schabu bez kości
    • łyżeczka pieprzu
    • 6 łyżek smalcu
    • szklanka bulionu
    • 1 jajko
    • bułka tarta

    Ciasto:

    • 25 dkg masła
    • 25 dkg mąki
    • 1 szklanki wody
    • szczypta soli

    Sos:

    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki
    • szklanka bulionu
    • 5 łyżek konfitury z żurawin
    • sól


    Sposób przyrządzenia:
    Zacznijmy od przygotowania sosu. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, powoli wlewać bulion, mieszając, zagotować. Dodać konfiturę z żurawin, przyprawić do smaku solą, dobrze wymieszać.
    Schab starannie umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem. W brytfannie rozgrzać 2 łyżki smalcu, włożyć mięso, zrumienić, wlać bulion, przykryć, dusić przez 10 min na dość dużym ogniu, odstawić.
    Przygotować ciasto. Z przesianej mąki, soli i wody wyrobić niezbyt gęste, gładki ciasto (jak na pierogi), owinąć w folię, odstawić do lodówki na godzinę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1/2 cm . Mocno schłodzone masło pokroić na 4 plastry wzdłuż długiego boku, ułożyć na cieście obok siebie. Boki placka założyć na masło jak kopertę, rozwałkować i jeszcze raz złożyć. Składanie i wałkowanie powtórzyć 3-4 krotnie. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Znowu rozwałkowywać i składać 5-6 razy i do lodówki na godzinę. Ciasto rozwinąć, ułożyć na wysmarowanej pozostałym tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze. Na cieście ułożyć mięso, posmarować je białkiem, zawinąć ciastem, dobrze sklejając brzegi. Wierzch ciasta posmarować żółtkiem. Tak przygotowany schab ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C, wstawić brytfannę, piec przez 50-60 min. Podając pokroić w plastry. Podawać z sosem żurawinowym. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *