Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab w ziołach prowansalskich

Składniki:

  • 1 ½ kg schabu bez kości
  • ½ kg cebuli
  • 1 kg małych pieczarek
  • 1 butelka półwytrawnego wina białego
  • 1 przecier pomidorowy
  • oliwa
  • mąka
  • kostka rosołowa
  • zioła prowansalskie
  • tymianek
  • szczypta cukru
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Schab podzielić na małe kotlety, które rozbić lekko tłuczkiem po czym oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące.
    Następnie obsmażyć kotlety na rozgrzanej oliwie.
    W między czasie zeszklić również na oliwie posiekaną cebulkę oraz pokrojone w plasterki pieczarki.
    Podsmażone schabowe przełożyć do rondla, dodać zeszkloną cebulkę.
    Zalać całość ½ butelki wina, dodać jeszcze przecier pomidorowy oraz kostkę rosołową.
    Całość wymieszać i doprawić duża ilością ziół prowansalskich i  tymianku.
    Trzymać na ogniu pod przykryciem ok. 1 godz do miękkości mięsa.
    W trakcie duszenia co jakiś czas potrawę mięsząc i podlewać resztą wina a potem wodą.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewelina M

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *