Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab pieczony po warszawsku.

Składniki :

  • 80 dag schabu,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 2 dag mąki,
  • 15 dag pieczarek,
  • 2 dag masła,
  • 3 dag orzechów włoskich bez łupin,
  • 3 dag chrzanu tartego,
  • żółtko,
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, usmażyć. Orzechy włoskie sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, posiekać. Mięso umyć, oddzielić od kości, z których ściąć mięso, zemleć, wymieszać z pieczarkami, orzechami, chrzanem i żółtkami, doprawić. Przez całą długość schabu zrobić nożem otwór, w który włożyć nadzienie. Posypać mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu i piec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyjąć, pokroić na porcje, polać doprawionym sosem. Opcjonalnie ugotować z pozostałych kości i jarzyn wywar, sklarować, dodać żelatynę. Zastygającą galaretą zalać na udekorowanym półmisku pokrojony w plastry upieczony schab.

 

Sposób podania:

 

 

 Podawać z ziemniakami, kalafiorem i surówkami.

 

2 comments for “Schab pieczony po warszawsku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *