Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab nadziewany szpinakiem

Składniki:

  • 300 g liści szpinaku
  • 100 g chudego boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 50 g startego sera
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 kg schabu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/8 l wytrawnego białego wina
  • 1/8 l bulionu
  • 2 łyżki śmietany
  • mąka

Sposób wykonania:

  1. Na rozgrzanym oleju przesmażyć posiekaną cebule, oczek oraz czosnek po czym dodać rozmrożony szpinak i chwile razem dusić.
    Następnie dodać ser, wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    W między czasie zrobić w mięsie nacięcie aby powstała kieszonka, która wypełnić szpinakiem.
    Obsmażyć mięso na rozgrzanym maśle po czym zalać je bulionem oraz winem i trzymać na małym ogniu około 80 minut.
    Po tym czasie mięso wyjąć a do sosu dodać śmietanę oraz mąkę wymieszaną z odrobiną wody.
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *