Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab na świąteczny obiad

Składniki:

    • 1 kg schabu bez kości
    • 4 korzenie pasternaku obrane przekrojone wzdłuż na ćwiartki
    • 1 kg miąższu dyni pokrojonego na kąski
    • 2 czerwone cebule, obrane i pokrojone wzdłuż na ósemki
    • 1 cytryna
    • 1 łyżka oliwy
    • 2 łyżki ziół prowansalskich
    • 1 jabłko
    • 2 szklanki esencjonalnego rosołu
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Warzywa wymieszać z sola i pieprzem oraz oliwą, ułożyć na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Z cytryny otrzeć skórkę, wymieszać z ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem, natrzeć nimi umyte, osuszone mięso. Tak przygotowane mięso ułożyć na blasze z warzywami i piec przez około 40 minut polewając mięso powstałym sosem. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, rozdrobnić, rozsypać na piekącym się mięsie i warzywach, podlać rosołem i dusić jeszcze razem około 10 minut. Mięso pokroić w plastry, ułożyć na „pierzynce” z pieczonych warzyw i podawać. Polecam, pychota

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *