Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka śledziowa z grzybami i twarogiem

Składniki:

  • 2 filety z solonych śledzi
  • 3 cebule (czerwona i biała)
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 5 dkg twarożku śmietanowego
  • 2 pomidory
  • 20 dkg grzybów leśnych


Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, schłodzić, drobno pokroić. Jajka obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, na kilka minut zalać wrzątkiem, odcedzić. Pomidory pozbawić zdrewniałych końcówek. Pokroić w kostkę. Wymoczone w wodzie lub mleku filety śledziowe osuszyć, pokroić podobnie jak resztę składników. Wszystkie składniki wymieszać delikatnie z twarożkiem (jeśli zbyt twardy utrzeć wcześniej ze śmietaną), przyprawić. Salaterkę wyłożyć zieleniną, ułożyć na niej zgrabny kopczyk sałatki, udekorować kilkoma grzybkami, małymi korniszonami, mini kukurydzą…….

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *