Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka śledziowa z fasolką i pomidorem

 

Składniki:

  • 8 filetów z matiasa
  • 250 ml mleka
  • 100 g fasolki
  • sól
  • pieprz
  • 1 pomidor
  • 1 ugotowany ziemniak
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 cebule
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • cukier
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Sposób wykonania:

  1. Filety zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny.
    W między czasie ugotować fasolkę w osolonej wodzie.
    Następnie obranego pomidora, jabłko i ziemniaka pokroić w kostkę a cebulę w krążki.
    Jabłko skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
    Musztardę wymieszać ze śmietaną, natką pietruszki, octem oraz posiekanym szczypiorkiem i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
    Namoczone filety odsączyć i pokroić na małe kawałki, które dodać do fasolki i reszty składników.
    Polać całość sosem, lekko przemieszać.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *