Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka ze śledzi z ziemniakami i marynowanymi buraczkami

 

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • 25 dag ziemniaków
  • 20 dag marynowanych buraków
  • 2 cebule
  • kwaśne jabłko
  • 2 kwaszone ogórki
  • jajko ugotowane na twardo
  • ½ szkl. śmietany
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 6 czarnych oliwek
  • sól
  • pieprz
  • cukier

 

 

Sposób wykonania:
Śledzie zalać mlekiem i odstawić na 2-3  godz.
W między czasie ugotować ziemniaki w łupinach po czym odcedzić, obrać i pokroić w kostkę.
Buraki pokroić  w paseczki a cebule posiekać.
Następnie jabłko zetrzeć na tarce, ogórek oraz jajko drobno posiekać.
Namoczone śledzie odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Wszystkie pokrojone składniki wymieszać ze sobą i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczypta cukru.
Polać całość połową śmietany i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki polać pozostałą śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny.

Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Podkomorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *