Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka ze szparagów z truskawkowym sosem

 

Składniki:

  • kilka listków różnych odmian sałat
  • 1 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 4 truskawki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:

  1. Oczyszczone truskawki zmiksować.
    Wówczas dodać o nich ocet balsamiczny, oliwę oraz sól i pieprz do smaku.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Następnie szparagi ugotować w osolonej i ocukrzonej wodzie.
    W miedzy czasie sałatę porwać na mniejsze kawałki.
    Ugotowane szparagi odcedzić i pokroić na ukośne kawałki i przełożyć je do sałaty.
    Wrzucić jeszcze obrane awokado pokrojone w kostkę, które skropić sokiem z cytryny.
    Całość polać sosem truskawkowym.

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *