Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z rukolą

Składniki:

  • 50 dag. ziemniaków
  • sól
  • biały pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • szczypta mielonego anyżu
  • szczypta mielonej kolendry
  • 25 dag. rukoli
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 6 dag. boczku wędzonego
  • 3 łyżki octu winnego


Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki ze skórką pokroić na grube plastry. Ułożyć na blasze i posypać solą i pieprzem, skropić olejem. Upiec na złoty kolor w nagrzanym piekarniku .Następnie przełożyć do garnka, podlać winem, przyprawić anyżem i kolendrą. Posolić i dusić 5 minut. Jajka pokroić  na ćwiartki. Boczek w kosteczkę i wysmażyć na chrupko na oleju. Podlać octem i odrobiną wody. Wymieszać, powstały sos przyprawić. Oczyszczoną rukolę wymieszać z jajkami i ziemniakami. Przełożyć do salaterki i polać sosem.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *