Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z pęczaku i kukurydzy

Składniki:

  • 1 szkl pęczaku
  • ½ kg mrożonej słodkiej kukurydzy
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ szkl posiekanych ziół: pietruszka, szczypiorek, bazylia, oregano
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Pęczak ugotować  w osolonej wodzie.
W między czasie na rozgrzanej patelni smażyć kukurydzę około 5 minut.
Po tym czasie wymieszać jąz  pęczakiem.
Dodać jeszcze drobno posiekaną marchewkę, cebulę oraz seler.
Całość dokładnie wymieszać , skropić oliwą z oliwek oraz winem i doprawić do smaku ziołami, solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *