Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z ogórków konserwowana

Składniki:


  • 3 kg ogórków
  • 50 dkg cebuli
  • 10 – 15 dkg cukru lub mniej wg uznania
  • ½ szklanki soli
  • 1 szklanka oleju
  • 2 główki czosnku
  • natka pietruszki do smaku
  • 10 łyżek octu 10%


Sposób przyrządzenia:
Ogórki umyć, zalać zimną wodą, odstawić na 30 minut. Tak przygotowane ogórki pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, odstawić na 24 godziny, ponownie wymieszać i zagotować, utrzymywać w stanie wrzenia 3 minuty. Skorygować smak.Gorącą sałatkę nakładać do sterylnych słoi i dokładnie zamknąć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *