Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z karpia i groszku

Składniki:

  • 400 g karpia
  • 2 ogórki konserwowe
  • 0,1 l śmietany
  • 100 g majonezu
  • 1 marchewka
  • 100 g groszku konserwowego
  • 1 cebula
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka pasty sardelowej
  • natka pietruszki
  • olej
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Karpia pokroić w dzwonka, które oprószyć solą oraz pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
    Następnie przełożyć karpia do naczynia żaroodpornego i upiec go w rozgrzanym piekarniku.
    W między czasie pokroić marchewkę w kostkę i ugotować, wówczas połączyć ją razem z groszkiem.
    Upieczonego karpia obrać z ości i pokroić na mniejsze kawałki, dodać groszek oraz marchewkę.
    Posiekać cebule i pokroić ogórki w kostkę, doda do karpia.
    Całość skropić sokiem z cytryny i polać majonezem wymieszanym z musztardą oraz pastą sardelową.
    Przed podaniem posypać jeszcze posiekaną natką pietruszki.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *