Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z jabłka, kalarepki i ogórka

 

Składniki:

  • 4 kalarepki
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ogórek
  • 3 łyżki szczypiorku

Sos:

  • ½ skl. jogurtu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:

  1. Jabłka i kalarepki obrać ze skórki po czym zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.
    Wówczas skropić je sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
    Następnie obranego ogórka pokroić w plasterki a szczypiorek posiekać.
    Wszystkie składniki przełożyć do salaterki i wymieszać ze sobą.
    Natomiast jogurt połączyć z przecierem pomidorowym.
    Dodać  jeszcze musztardę i sok z cytryny.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
    Powstałym sosem polać sałatkę i delikatnie przemieszać.

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *