Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z bakłażanów i papryki konserwowana

Składniki:

    • 4 kg bakłażanów
    • 1,5 kg słodkiej kolorowej papryki
    • ostra papryka – ilość wg upodobań smakowych
    • 40 dkg czosnku
    • natka pietruszki i koperek
    • 2 szklanki oleju
    • 1,2 litra wody
    • 15 dkg soli
    • ½ szklanki octu 6%


    Sposób przyrządzenia:
    Bakłażany umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Tak przygotowane bakłażany posolić wymieszać, odstawić na 30 minut tak, aby wytwarzający się sok obciekł. W głębokim rondlu rozgrzać olej, partiami obsmażyć w nim bakłażany. Pozostałe składniki sałatki po oczyszczeniu i rozdrobnienie odkładamy oddzielnie.  W sterylnych słojach układamy warstwami bakłażany przekładając warstwami pozostałych składników. Wodę sól i ocet mieszamy, zalewamy nimi słoje z sałatką. Tak przygotowaną sałatkę pozostawiamy odkrytą na 20 godzin w temperaturze pokojowej, potem szczelnie zamykamy i utrwalamy pasteryzując przez 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *