Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka szparagowa z truskawkami

Składniki:

  • 50 dkg szparagów
  • 1 główka zielonej sałaty
  • 50 dkg truskawek
  • 10 dkg pikantnego salami
  • 3 łyżki octu winnego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • pieprz, sól i cukier do smaku


Sposób przyrządzenia:
Umyte szparagi obrać i ugotować w osolonej i lekko pocukrzonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Pokroić na kawałki. Sałatę umyć i osączyć. Poszarpać na kawałki (nie kroić). Salami pokroić na cienkie plasterki. Wszystkie składniki wymieszać. Ocet wymieszać z oliwą. Podprawić solą, pieprzem i cukrem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę. Pozostawić w chłodnym miejscu na 30 min. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *