Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka grzybowa z roszponką

Składniki:

• 4 łyżki białej fasoli (ze słoika)
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1/2 łyżeczki ziarenek anyżu
• 3 łyżki octu balsamico
• 1 łyżeczka cukru
• 1 czerwona cebula
• 150 g roszponki
• 200 g kurek
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Fasolę przełożyć na sitko, opłukać i dokładnie osączyć. Chwilę podgrzewać z ziarenkami anyżu na 2 łyżkach lekko podgrzanej oliwy. Dodać 2 łyżki octu, doprawić pieprzem, solą i cukrem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z fasolą, warzywa wystudzić. Roszponkę przebrać, oczyścić, umyć i osuszyć. Kurki oczyścić, przetrzeć wilgotną ściereczką lub szybko opłukać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć grzyby i krótko smażyć na ostrym ogniu.
Polać 1 łyżką octu, doprawić solą i pieprzem. Roszponkę i fasolę wyłożyć na talerze, następnie wyłożyć kurki.
Sałatkę natychmiast podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *