Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka chińska z białej kapusty

Składniki:

  • 1 ostra czerwona papryka
  • 1 mały kawałek imbiru
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki jasno brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 100 g migdałów
  • 1 łyżka soli


Sposób przyrządzenia:

Liście kapusty opłukać, osączyć z wody, cienko poszatkować, pokroić na kawałki długości 6 cm. Kapustę przełożyć do kamiennego garnka, wymieszać z solą, cukrem. Odstawić na 2 godz. Paprykę przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne i pestki. Opłukać, pokroić w cienkie paseczki. Imbir obrać, drobno posiekać. Migdały sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę. Kapustę lekko odcisnąć, dodać olej, ocet, imbir i paprykę. Wymieszać, odstawić na 2 godz. w chłodne miejsce. Przed podaniem posypać sałatkę orzeszkami ziemnymi i migdałami.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Dorota Cuper

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *