Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka cezar Justyny

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 2 łyżeczki mielonego parmezanu
  • kilka filecików anchois
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki sosu Worcester
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • grzanki z małej bagietki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób wykonania:
Fileciki anchois drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać żółtka, sos sojowy, sok z cytryny, sos Worcester oraz szczyptę  pieprzu.
Całość dokładnie utrzeć na jednolity sos.
Wówczas dodać jeszcze oliwę z oliwek oraz cukier i ponownie dokładnie wymieszać.
Następnie sałatę porwać na mniejsze kawałki a grzanki z bułki usmażyć na rozgrzanej patelni.
Przełożyć sałatę do miski, posypać grzankami oraz startym parmezanem i polać sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *