Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka nicejska.

Co to znaczy sałatka nicejska, czyli "salat Nicoise". Jest to sałatka z jarzyn z dodatkiem ryby, zwłaszcza tuńczyka i raczej tylko tuńczyka o ile ja wiem. Komponuje się ją z pomidorów, oliwek, ugotowanych i krojonych w kostkę ziemniaków, jajek (na twardo), zielonej sałaty i innych gatunków sałaty "mesclun" czyli mieszanek sałat, można dodać pomidory w ćwiartkach. Zestaw i proporcje są dowolne według Julii Child. Robić i przyprawić do smaku oliwą, cytryną lub octem winnym, solą i pieprzem. Nie ma reguły. Oliwki i feta ser, cebula w piórkach, ząbek czosnku i różne świeże zioła są dowolne, zależy od inwencji tego, kto przyrządza. A teraz podaje sałatę wg, Julii Child.

Skład:

  • 1 duża czerwona cebula przekrojona na pół i cienko poszatkowana
  • 1 duża zielona papryka przekrojona na 4 części bez pestek i pokrojona w
  • makaronik
  • szklanka zielonych lub czarnych oliwek bez pestek pokrojonych w cienkie plasterki
  • 2-3 szklanki małych pomidorków czerwonych i żółtych (specjalne odmiany) ale można użyć jakie się ma w zastępstwie
  • 2 szklanki zielonej fasolki bez nici (zblanszowanych, ochłodzonych)
  • pół szklanki vinegrette (osobny przepis)
  • 4 jajka na twardo w ćwiartkach
  • 1/3 szklanki majonezu i anchovies z puszki w oliwie ( jak kto lubi, jak nie – można opuścić)
  • 1 większa puszka tuńczyka w oliwie lub 2 mniejsze
  • bazylia dla dekoracji

Sposób przyrządzenia:
Cebule roztrząsnąć i ułożyć w kopczyk na środku talerza lub półmiska. Paprykę podzielić na równe 2 porcje i ułożyć w 2 przeciwstawnych miejscach talerza, tak samo oliwki i pomidorki i inne składniki, kolejno, nie mieszając, symetrycznie, dalej fasolka wymieszana z majonezem i pomiędzy warstwami składników cząstki jajka na twardo, i ziemniaki w kostce, żeby była symetryczna kompozycja. Pokryć jajka majonezem i cząstkami anchovies i polać oliwa z nich (lub nie, jak się nie lubi), tuńczyk z puszki w oliwie ułożyć na posiekanej cebuli w środku sałaty oraz naokoło sałaty na talerzu. Całość polać lekko vinegrette( 1/3 szklanki) i majonezem i ozdobić bazylią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *