Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka Kleopatra

Składniki:

  • 1 czerwony grejpfrut
  • 1 blanszowana marchewka
  • 3 listki zielonej sałaty
  • 1 łyżka migdałów w płatkach
  • szczypior

Sos:

  • 6 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
  • sól, cukier i pieprz do smaku


Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Odstawić na jedną godzinę. Grejpfruta obrać obrzynają skórę i białą włókninę bardzo ostrym nożem, podzielić na cząstki, obrać je z błon. Sałatę podzielić rozrywając liście palcami. Obgotowaną przez kilka minut marchewkę pokroić wzdłużnie na cienkie plastry. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, skropić sosem, przybrać długimi kawałkami szczypiorku, schłodzić i podawać.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *