Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryby

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 42 total)
  • Author
    Posts
  • #42167
    Katarzyna
    Participant

    Witajcie, to znów ja, tym razem z pro¶b± o informacjê. Bardzo lubiê ryby i jem ich du¿o, ale do tej pory ogranicza³am siê do tych najbardziej popularnych: karp, pstr±g, ¶led¼, dorsz, morszczuk, szczupak itp. Jaki¶ czas temu trochê w ciemno kupi³am rybê, która siê nazywa panga. Nic o niej nie wiedzia³am, ale trafi³am w dziesi±tkê, bardzo dobra ryba. Ale o innych rybach wiem niewiele. Dzi¶ kupi³am to³pygê i nie wiem, jak to smakuje, jak najlepiej przyrz±dziæ, z czym najlepiej podaæ. Przygl±da³am siê rybie mas³owej (co to jest?) i kupi³am wêdzonego kiplinga (ca³kiem niez³y). Ale kupuj±c nieznane mi ryby liczê na szczê¶cie, bo na poradê w sklepie nie ma co. Je¶li wiecie co¶ o mniej popularnych rybach, mo¿e podzieliliby¶cie siê t± wiedz±.
    Pozdrawiam

    #42174
    Katarzyna
    Participant

    Je¶li nikt nie chce nic dodaæ, to znowu ja siê odzywam. Ju¿ jestem po spróbowaniu to³pygi. Nie smakowa³a mi. Trochê mulasta, krótkie, ale bardzo grube o¶ci, t³usta. Wiêcej jej nie kupiê.

    #42193
    Katarzyna
    Participant

    To znowu ja. Dzi¶ kupi³am wêdzon± rybê mas³ow±. Tylko troszkê, bo koszmarnie droga (ok. 50 z³ za kilo). Ale baaardzo dobra. Bia³e aromatyczne miêso, do¶æ zwarte, mo¿na kroiæ w plastry. Smak przypomina mi co¶, nie mam pojêcia, co, w ka¿dym razie jest do¶æ wyrazisty i naprawdê dobry. "Rybiego" smaku czy aromatu prawie nie czuæ. Polecam.
    Ps. A co to w ogóle za dziwo ta ryba, wie kto¶? Podejrzewam, ¿e morska, rozmiary ma spore.
    B.

    #42194
    marek
    Participant

    [img size=150]http://www.deepseafish.net/DeepSeaFishHome21003_files/butterfish.gif[/img]

    #42212
    Ewa
    Participant

    No coz ostatnio polubilam filety z whiting fish (nie mam pojecia jaka jest nazwa po polsku ale przypuszczam ze jest to jakaz nazwa zwiazana z kolorem bialym :unsure: ) naprawde smaczna i szybka w przyrzadzaniu .

    #42215
    Katarzyna
    Participant

    Whiting to wed³ug s³ownika witlinek. Wg innego czarno srebrna morska ryba. Nie wiem czy to to samo, bo s³owo witlinek nie kojarzy mi siê z ryb±.

    #42220
    marek
    Participant

    Witlinek (Merlangius merlangis) – cia³a op³ywowe, g³owa ostro zakoñczone. W±sik na dolnej szczêce ma³y lub go brak. Lina boczna wygiêta koloru br±zowego. Grzbiet szary lub oliwkowy, po³yskuj±cy. Brzuch bia³y. Boki srebrne. P³etwy szare, lekko czarne na krawêdziach Nasada p³etwy piersiowej z czarn± plam±. P³etwa odbytowa z bia³± obwódk±. Do¿ywa 13 lat i dorasta do 70 cm.

    [img size=150]http://home.no.net/owinther/images/hvitting.gif[/img]

    #42232
    Katarzyna
    Participant

    I ju¿ wszystko wiemy!

    #42244
    Ewa
    Participant

    Tak dziekuje za doedukowanie 🙂 ale jest to smaczna rybka zwlaszcza prosto z patelni .Lubie ja rowniez w wersji na zimno z cebula i sosem pomidorowym.

    #42246
    marek
    Participant

    Ja te¿ przepadam za rybkami, mniam 😉
    [img size=150]http://img.coxnewsweb.com/B/06/58/09/image_9586.jpg[/img]

    #42371
    Wiesia
    Participant

    Smakosze ryb, polecam tilapie, jesli taka macie na swoim rynku.
    Smaczna, zwarta, nie rozsypuje sie, wystarczy usmazyc na oleju,
    bez maki, bez jaja…Robie z nia wszystko , co mi sie zamarzy.
    Pyszna, nie ma typowego smaku i zapachu "smierdzadzej " ryby.
    Nieduze fileciki, wygodne do przyrzadzania.

    #42373
    marek
    Participant

    Potwierdzam, przesmaczna 🙂 🙂 🙂

    #42381
    Katarzyna
    Participant

    A ja siê w³a¶nie chcia³am o tilapiê zapytaæ, bo siê pojawi³ na ni± przepis. A teraz ju¿ jestem tilapiowo u¶wiadomiona. Jest jeszcze jeden nowy przepis rybny: na miêtusa. Nigdy tego nie jad³am, jak smakuje?
    B.

    #42386
    marek
    Participant

    ¦wietnie Bazylciu, zwarte miêso bez osci, poczytaj o mietusie w dziale ryby jest tam notka na jego temat. 🙂

    #42418
    Administrator
    Keymaster

    Panga – oficjalnie sprawdzona i zjedzona! Do¶æ smaczna nie powiem.
    Przepisy wraz z zdjêciami gotowych dañ:
    [b]Panga glazurowana na ostro:[/b]
    [url]http://pychotka.pl/pychotka/index.php?option=com_content&task=view&id=873&Itemid=104[/url]
    [b]Panga cytrynowa:[/b]
    [url]http://pychotka.pl/pychotka/index.php?option=com_content&task=view&id=871&Itemid=104[/url]

    Post edited by: admin, at: 2005/02/10 18:44

    Post edited by: admin, at: 2005/02/10 18:44

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 42 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.