Sandacz z piekarnika

6120
com_content.article
(Oddano 171 głosów z średnią 4.29 z 5)
Sandacz z piekarnika4.29 out of 5 based on 171 voters.


18952c8d182c0c98

Składniki:


    • 1 sandacz o wadze około 1 kg
    • 1 cytryna
    • oliwa z oliwek
    • sól morska

     

    Sposób przyrządzenia:
    Rybę oskrobać używając widelca. Radzę tę czynność wykonać w miejscu w który nie będzie problemu ze sprzątaniem łusek które pryskają w około. Oskrobaną rybę wypatroszyć, z głowy usunąć gałki oczne i luki skrzelowe. Rybę dokładnie umyć i osuszyć. Na bokach ryby co 2,3 cm wykonać głębokie nacięcia. Tak przygotowaną rybę natrzeć solą i odłożyć na kilkanaście minut. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, dokładnie umyć, pokroić wraz ze skórką w pół plastry które umieszczamy w nacięciach na bokach ryby. Tuszkę układamy na odpowiednio dużym kawałku folii aluminiowej, obficie skrapiamy oliwą i dokładnie zawijamy folię. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni C. Po 30 minutach folię rozwijamy  co pozwoli na lekkie przyrumienienie ryby.

    Dodaj komentarz

    Zabrania się dodawania linków


    Kod antyspamowy
    Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi