Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sandacz w pomidorach

 

Składniki:

 

  • filet z sandacza
  • mąka
  • sól, biały pieprz
  • olej

Sos:

  • pomidory
  • cebula
  • zielona cebulka
  • koncentrat pomidorowy
  • sok cytrynowy
  • olej
  • szczypta cukru
  • sól, biały pieprz

Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulkę, chwilkę smażyć mieszając, dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, dusić razem 5 minut, zmiksować. Ponownie przełożyć do rondla, dodać kilka łyżek wina, szczyptę cukru, wymieszać, smak skorygować sokiem z cytryny, doprowadzić do wrzenia, odstawić w ciepłe miejsce. Filet dokładnie umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać olej, każdą porcję ryby obtoczyć w mace, usmażyć na złoty kolor, wykładać na papierowy ręcznik aby obsączyć z resztek oleju. Tak przygotowaną rybę przełożyć do rondla z sosem, ostrożnie wymieszać, ewentualnie podgrzać. Podawać z białym pieczywem. Przed podaniem obficie obsypać zieloną cebulką. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *