Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sandacz w jarzynach

Składniki:

    • 1 sandacz
    • 2 cebule
    • 2 kolorowe papryki
    • 2 pomidory
    • ½ szklanki białego wina
    • 10 dkg masła
    • sok z cytryny
    • mąka
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Sandacza umyć, osuszyć, oskrobać z łuski posługując się widelcem, wypatroszyć. Z głowy usunąć skrzela i oczy. Ponownie bardzo dokładnie umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Tuszkę zależnie od wielkości podzielić na kilka porcji. Na patelni rozgrzać połowę masła, obrumienić na nim obtoczone w mące porcje ryby. Jarzyny rozdrobnić na niezbyt duże kawałki. Na rozgrzanej reszcie masła zeszklić cebulę, dodać pomidory i oczyszczoną paprykę, przyprawić, podlać winem, dusić kilka minut mieszając. Obrumienionego sandacza ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć jarzynami i piec w dobrze nagrzanym piekarniku 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *