Sandacz w jarzynach

6017
com_content.article
(Oddano 331 głosów z średnią 4.63 z 5)
Sandacz w jarzynach4.63 out of 5 based on 331 voters.


1b5c7bb8a58b83e7

Składniki:


    • 1 sandacz
    • 2 cebule
    • 2 kolorowe papryki
    • 2 pomidory
    • ½ szklanki białego wina
    • 10 dkg masła
    • sok z cytryny
    • mąka
    • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Sandacza umyć, osuszyć, oskrobać z łuski posługując się widelcem, wypatroszyć. Z głowy usunąć skrzela i oczy. Ponownie bardzo dokładnie umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Tuszkę zależnie od wielkości podzielić na kilka porcji. Na patelni rozgrzać połowę masła, obrumienić na nim obtoczone w mące porcje ryby. Jarzyny rozdrobnić na niezbyt duże kawałki. Na rozgrzanej reszcie masła zeszklić cebulę, dodać pomidory i oczyszczoną paprykę, przyprawić, podlać winem, dusić kilka minut mieszając. Obrumienionego sandacza ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć jarzynami i piec w dobrze nagrzanym piekarniku 20 minut.

    Dodaj komentarz

    Zabrania się dodawania linków


    Kod antyspamowy
    Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi