Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sandacz po śródziemnomorsku

Składniki:

    • 1 sandacz (okoń, amur, szczupak…)
    • sok z cytryny
    • oliwa
    • mąka
    • koperek
    • masło
    • sól, pieprz biały

    Duszone pomidory:

    • 2 pomidory
    • 1 duża cebula
    • natka pietruszki lub bazylia
    • 2 ząbki czosnku
    • zielone i czarne oliwki
    • oliwa
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Sandacza umyć, sprawić, wyfiletować (patrz tutaj). Podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut. W międzyczasie przygotować duszone pomidory. Dorodne, dojrzałe lecz twarde pomidory umyć, osuszyć, podzielić na ćwiartki, usunąć zdrewniały koniec. Cebulę i czosnek obrać, grubo pokroić. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć mieszając, dodać pomidory, zmniejszyć ogień, dusić przez kilka minut, dodać oliwki i zieleninę, wymieszać, przyprawić, dusić razem jeszcze 5 minut, odstawić w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, porcje sandacza obtoczyć w mące, smażyć aż ryba zacznie się rumienić. Podawać z duszonymi pomidorami, ziemniakami piure. Talerz garnirować liśćmi sałaty i posiekanym drobno koperkiem wymieszanym z oliwą pozostałą ze smażenia ryby.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *