Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Saltkjöt – solona jagnięcina

Skład:

  • 1 1/2 kg jagnięcej łopatki
  • 1/2 kg soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka saletry do peklowania mięsa

Sposób przyrządzenia:
Pociąć mięso w duże kawałki, odciąć nadmiar tłuszczu. Mięso umyć i osuszyć. Wymieszać ze sobą sól, cukier i saletrę. Mięso obtaczać w tak przygotowanej mieszaninie, położyć je na dnie, wysypanej również mieszanką peklującą, miski. Kawałki mięsa powinny do siebie ściśle przylegać, w wszelkie odstępy między kawałkami powinny być wypełnione solą. Wierzch także przysypać słoną mieszanką. Przykryć mięso talerzem lub pokrywką i docisnąć. Odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 2 tygodnie. Po tym czasie należy mięso wypłukać pod bieżącą zimną wodą i gotować na wolnym ogniu przez ok. 45 min lub do miękkości. Jeśli mięso leżało w soli bardzo długo, może być za słone i wówczas należy przed ugotowaniem wymoczyć je w zimnej wodzie.

http://www.iceland.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *