Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Salceson z grzybami

Składniki:

  • 20 dag grzybów: prawdziwki, koźlaki, kurki, boczniaki, pieczarki
  • 2 cebule
  • 6 jajek
  • 3 łyżki oleju
  • sol
  • pieprz
  • kminek
  • tarta bułka

Sposób wykonania:

  1. Grzyby oczyścić po czym zalać wodą i chwilę gotować po czym odcedzić i pokroić.
    Następnie posiekać cebulę i poddusić ją razem z grzybami.
    W między czasie 4 jajka ugotować na twardo, wówczas je obrać i posiekać, dodać do grzybów razem z surowymi jajkami.
    Całość mieszać ok. 15 min, doprawiając do smaku solą, kminkiem oraz pieprzem.
    Gdyby masa wyszła za rzadka dodać trochę bułki tartej.
    Z powstałej masy uformować kulę, owinąć w gazę i gotować ok. 15-20 min w gorącej wodzie, po czym włożyć między dwie deseczki, obciążyć i odstawić na min. 3-4godz.
    Jeśli nam się nie śpieszy odstawić na całą noc.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Matylda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *