Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sake

Składniki:
7 l wody przegotowanej
3 kg cukru
8 dkg drożdży – zwykłych
1 kg ryżu
30 ziaren goździków
10 ziaren ziela angielskiego
2 torebki cukru waniliowego
sok z 1 cytryny
1/2 łyżki gałki muszkatołowej
1/2 łyżki tymianku
1/2 łyżki imbiru
8 ziaren pieprzu naturalnego
10 dkg rodzynek

Sposób przyrządzenia:
Wodę (przegotowaną) wymieszać z cukrem, ostudzić, drożdże rozpuścić w letnim syropie, dodać resztę składników całość przelać do baniaka i nastawić jak zwykłe wino (rurka) po 6-ciu tygodniach przecedzić i zlać do butelek (zakręcanych) aby lepiej klarowało do każdej butelki wsypać po 3 kryształki cukru, nie więcej. Butelki muszą być zakręcane bo winko jeszcze będzie troszkę pracować przy klarowaniu ale do picia już się na daje.
Uwaga: winko jest cichaczem , pije się lekko i zwala z nóg.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *