Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż zapiekany z szynką i szpinakiem

Składniki:

  • 20 dkg ryżu
  • szklanka wody

    Szpinak:

  • ½ kg szpinaku/ może być mrożony/
  • sól, pieprz
  • 3 dkg masła
  • 1 szklanka mleka
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 dkg szynki drobiowej
  • 2 dkg margaryny

    Sposób przyrządzenia:
    Ryż ugotować na sypko. Szpinak rozmrozić . Z tłuszczu i mąki sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem, wymieszać ze szpinakiem i zagotować. Przyprawić solą i pieprzem, dodać roztarty czosnek do smaku, Szpinak ma być nieco rzadszy jak zwykle. Szynkę pokroić w cieniutkie plasterki. Ugotowany gorący ryż podzielić na trzy części. Do żaroodpornego naczynia przełożyć pierwszą część. Na ryż wyłożyć połowę szpinaku, posypać połową pokrojonej w paski szynki, wyłożyć następną warstwę ryżu, szpinaku i szynki. Przykryć na końcu gorącym ryżem. Powierzchnię skropić masłem. Zapiec w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać gorący z sosem, śmietanowym, pomidorowym, koperkowym lub beszamelowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *