Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż zapiekany z jabłkami wanilią pachnący

Składniki:

  • 25 dkg ryżu
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jabłka
  • 7 dkg masła
  • 15 dkg cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki koniaku

    Sposób przyrządzenia:

    Ryż opłukać, obgotować w dużej ilości wrzącej wody, odcedzić, osączyć. W rondlu zagotować mleko, dodać cukier waniliowy i szczyptę soli, wsypać ryż, gotować około 35 minut. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w półplasterki i oprószyć cukrem. Na patelni roztopić masło dodać jabłka z cukrem i smażyć 10 minut, polać koniakiem. Ryż zdjąć z ognia, dodać 6 łyżek cukru i 1 łyżkę masła, 2 żółtka, wszystko wymieszać i wyłożyć do foremki. Na wierzch ułożyć usmażone jabłka. Białko ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru. Pianę wyłożyć na jabłka, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 5 minut. Podawać po przyrządzeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *