Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż z sosem kokosowym i z mango

Składniki:

    • 1 szklanka ryżu
    • 1 dojrzały owoc mango
    • 1 łyżeczka ziaren sezamu
    • sól, cukier
    • 1 łyżeczka oliwy
    • 1 łyżeczka masła
    • szczypta curry

    Sos kokosowy:

    • 1 szklanka mleka kokosowego
    • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
    • odrobina tartego imbiru
    • sól, cukier do smaku


    Sposób przyrządzenia:
    Ryż ugotować na sypko w wodzie z solą i odrobiną cukru. W międzyczasie przyrządzić mango. Owoc obrać, przekroić wzdłużnie na dwie połowy, usunąć pestkę. Na patelni rozgrzać olej i masło, obsmażyć na nim połowy owoców przyprawione odrobiną soli, cukru i curry. Przygotować sos. Mleko kokosowe wymieszać ze skrobią kukurydzianą i imbirem, doprowadzić do wrzenia, przyprawić. Na talerzy podawać połówki mango pokrojone w poprzeczne plastry, ryż polany sosem kokosowym i posypany wyprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *