Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż z pomarańczami

Składniki:

  • ½ kg ryżu
  • 20 dkg masła
  • 2 pomarańcze
  • ½ szklanki rodzynek
  • 3 dkg cukru
  • ½ szklanki migdałów
  • ½ łyżeczki przyprawy curry

    Sposób przyrządzenia:

    Obrać cienko skórkę z pomarańczy i obgotować 2 minuty we wrzącej wodzie. Ostudzić i pokroić w cienkie paseczki. Jedną obraną pomarańczę pokroić w kosteczkę. W rondelku rozgrzać masło, wrzucić umyty ryż i zeszklić. Dolać dwa razy tyle wody ile ma objętość ryżu, dodać opłukane rodzynki i gotować do całkowitego wchłonięcia wody. Pod koniec gotowania, dodać pokrojoną w paseczki skórkę z pomarańczy, pokrojony w kostkę pomarańcz, obrane i pokrojone w paseczki migdały, cukier, curry i resztę masła, delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Drugą pomarańcz pokroić w plasterki i ułożyć na ryżu. Dobrze smakuje ze schabem, pieczoną kaczką. Bez dodatku curry, jako doskonały deser.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *