Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż z mleczkiem kokosowym i mango

Składniki:

  • 1 duże, dojrzałe mango
  • 1.5 szklanki białego, długo ziarnistego ryżu
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy
  • sól

    Sposób przyrządzenia:

    W rondlu rozgrzać oliwę, dodać ryż, podgrzewać mieszając aż ziarna wchłoną oliwę. Do tak przygotowanego ryżu dodać sól, wodę i mleko kokosowe, mieszając doprowadzić do wrzenia. Mango obrać, pokroić w kostkę, dodać do ryżu, wymieszać. Rondel z ryżem i dodatkami włożyć do rondla o większej średnicy z odpowiednią ilością wrzącej wody. Gotować 20 – 30 minut aż ryż wchłonie cały płyn. Doskonały dodatek do wielu dań. Dodając cukier otrzymamy danie deserowe.
  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *