Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rybna babka oblana pomidorowym sosem

Składniki:

  • 40 dag białej ryby ugotowanej w małej ilości wody
  • 15 dag miękiszu z białego chleba
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 2 białka

    Sos:

  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżeczki czerwonego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Rybę zmiksować razem z miękiszem chleba namoczonym w mleku po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy rybnej, delikatnie wymieszać.
    Formę do babki posmarować oliwą i posypać mąką, wówczas przełożyć do niej masę rybną.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 30 minut.
    W między czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanej oliwie razem z posiekanym czosnkiem, wówczas dodać pokrojone pomidory oraz liść laurowy.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, trzymać na ogniu pod przykryciem ok. 1 min po czym wlać wino i dusić kolejne 10 min ale już bez przykrycia.
    Gotową babkę wyjąć z formy i polać ją pomidorowym sosem.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *