Rybka w sezamie Maliny
Rybka w sezamie Maliny0 out of 5 based on 0 voters.
Szukasz ciekawego pomysłu na przygotowanie ryby? Podaj ją w sezamowej panierce. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: filetów rybnych np. tilapii, cytryny, sos sojowego, imbiru.
Składniki:
- 500 g filetów tilapii
- 1 cytryna
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 jajko
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szkl sezamu
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
-
Filety delikatnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Z cytryny wycisnąć sok i wymieszać go z sosem sojowym.Dodać starty imbir oraz gałkę muszkatołową.Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą natrzeć rybę.Odstawić ja na około 2 godziny.Po tym czasie obtoczyć w roztrzepanym jajku a na koniec w sezamie.Tak przygotowaną rybę kłaść na patelni z rozgrzanym tłuszczem.Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Tilapia
- Opublikowano: poniedziałek, 24, luty 2020 17:02
- Monia
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla