Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryba w sosie imbirowym

Składniki:

• 500 g dowolnej ryby
• pęczek cebulki dymki
• kawałek imbiru (2 cm)
• 4 łyżeczki sosu sojowego
• 2 łyżki miodu
• sól
• czarny pieprz
• cytryna

Wykonanie:
Rybę sprawić, naciąć nożem poprzecznie w każdej strony 3 razy, natrzeć solą i odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Cebulkę drobno posiekać, imbir obrać i posiekać w wąziutkie paseczki.
Cebulę wraz z imbirem dodać do ryby umieszczonej w żaroodpornym naczyniu, obłożyć ją posiekanym szczypiorem (część pozostawić do dekoracji) i polać miodem wymieszanym z 2 łyżeczkami sosu sojowego.
Piec około 20 (w zależności od wielkości ryby) minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. W połowie pieczenia rybę ostrożnie odwrócić i polać resztą sosu sojowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *