Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryba po Gdańsku

Składniki:


• karp, sandacz lub lin (około 1.5 kg)
• 6 dag suszonych grzybów
• 2 łyżki mąki
• 4 łyżki oleju
• 1 łyżka masła
• 1 por
• 3 cebule
• 1 machewka
• 1 seler
• 3 ziarna ziela angielskiego
• sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przyrządzenia:
Grzyby umyć, namoczyć na noc w niewielkiej ilości wody, a następnie ugotować tej samej wodzie. Rybę oskrobać, wypatroszyć, odciąć łeb i płetwy, umyć. Pokroić w dzwonka, natrzeć solą i odstawić na 15 minut. Warzywa obrać, umyć. Marchewkę i seler pokroić w paski, a cebulę i por w krążki. Grzyby odcedzić na sicie (wywar zachować), połowę pokroić w paski. 2 łyżki oleju rozgrzać w rondlu, wrzucić warzywa, zrumienić. Wlać pół szklanki wywaru z grzybów, dodać grzyby, listek laurowy i ziele angielskie, dusić pod przykryciem 15 minut. Rybę obtoczyć w mące, zrumienić na patelni. Włożyć do rondla, dodać masło, dusić około 0.5 godziny. Ostrożnie wyjąć na półmisek i obłożyć duszonymi warzywami.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *