Ryba pieczona po kurdyjsku

4380
com_content.article
(Oddano 24 głosów z średnią 3.71 z 5)
Ryba pieczona po kurdyjsku3.71 out of 5 based on 24 voters.


Składniki:


    • 1 średnia cała ryba morska o białym mięsie
    • 1 duża cebula
    • 1 duża papryka
    • 1 główka czosnku, obrana i drobno pokrojona
    • 2 szklanki pokrojonej naci pietruszki
    • 1/2 szklanki posiekanej naci kolendry
    • 1 paczka suszonego owocu tamaryndowca

    Sposób przyrządzenia:
    Kłaść owoc tamaryndowca w misce zawierającej filiżankę wody. Gnieść widelcem aż miąższ rozmiesza się z wodą, przecedzić, pestki jako zbędne można wyrzucić. Cebulę i paprykę obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać olej, dodać czosnek i cebulę, zeszklić , dodać kolędę i pietruszkę, chwilę dusić mieszając, dodać sos z tamaryndowca, wymieszać, odstawić. Rybę sprawić, umyć, dokładnie osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Do odpowiednio dużego naczynia żaroodpornego wlać odrobinę oleju, ułożyć w nim rybą, obłożyć przygotowaną mieszanką, przykryć naczynie. Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza i piec w nim rybą około 60 minut. W połowie pieczenia odkryć. Podawać.
    Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: mariola

    Dodaj komentarz

    Zabrania się dodawania linków


    Kod antyspamowy
    Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi