Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryba panga na buraczkach

Składniki:

  • 6 filetów z pangi
  • 6 średnich buraczków
  • 1 pęczek zielonego koperku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 6 łyżek oliwy
  • sok z 1 cytryny,
  • kilka utłuczonych ziarenek kawy
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Przyrządzić „ocet” kawowy. Pół szklanki soku z cytryny wymieszać z potłuczonymi ziarenkami kawy. Odstawić na 3-4 dni. Przecedzić i odlać do buteleczki. Na 6 talerzach układamy obrane, pokrojone w cienkie plastry buraki i skrapiamy octem kawowym wymieszanym z 3 łyżkami oleju, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Rybę pangę posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem do smaku, skrapiamy resztką oliwy. Tak przygotowane filety pojedynczo zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy w piekarniku, lub na grillu przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczoną rybę wyjąć i ułożyć na burakach, posypać posiekanym koperkiem. Podawać z frytkami  lub białym pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *