Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rulon z boczku

Składniki:

  • 1 kg chudego boczku
  • 15 dag pieczarek
  • tłuszcz
  • 5 dag bułki czerstwej
  • Jajko
  • natka pietruszki
  • 1/2 kg jabłek
  • 5 dag keczupu
  • sól, pieprz
  • czosnek i majeranek.

Sposób przyrządzenia:
Boczek umyć, ściąć wierzchnią warstwę, wyrównać boki, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Bułkę namoczyć, odcisnąć, zemleć razem z okrawkami boczku, połączyć z pieczarkami, jajkiem i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Boczek natrzeć przyprawami, rozłożyć na nim równomiernie przygotowane nadzienie, zwinąć boczek w rulon, obwiązać nitką (jak baleron),polać tłuszczem i piec skrapiając wodą potem wytworzonym sosem. Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokrajać w cząstki , dodać do boczku pod koniec pieczenia razem z keczupem. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać ukośnie na porcje, obłożyć jabłkami, polać doprawionym sosem.

2 comments for “Rulon z boczku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *