Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rożki kruchodrożdżowe

Składniki:
• 1 kg. mąki.
• 40 dag. margaryny.
• 10 dag. drożdży
• 8 łyżek kwaśnej śmietany.
• 4 łyżki cukru.
• 3 całe jajka, 1 żółtko.
• marmolada do środka.

Wykonanie:
Do przesianej mąki wlewamy roztopiony ostudzony tłuszcz, dodajemy jajka cukier i drożdże wymieszane w śmietanie. Zagniatamy ciasto gdyby było zbyt twarde dodajemy śmietany. Rozwałkowujemy, wykrawamy dość duże koła , dzielimy na ósemki, smarujemy marmoladą i zawijamy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy 20 min.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Gaździnę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *