Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rolady wołowe po myśliwsku

Składniki:

  • po 4 plastry wołowiny i boczku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki syropu lub soku z borówek
  • 1 cebula
  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka natki
  • 1 opakowanie sosu myśliwskiego (na 1/4 l płynu)
  • 2 łyżki śmietany


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć solą, pieprzem, roztartym rozmarynem, skropić syropem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Boczek też pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić na plasterki. Olej rozgrzać na patelni, włożyć połowę boczku, cebulę i połowę pieczarek, obsmażyć. Dodać natkę przyprawić solą i pieprzem. Farsz rozłożyć na plastrach mięsa. Plastry zrolować, związać nicią kuchenną. Masło rozgrzać w rondlu, wrzucić pozostały boczek i pieczarki, włożyć roladki, obsmażyć z każdej strony. Podlać pół szklanką wody. Potrawę dusić pod przykryciem przez 1 godz. 15 min. Roladki wyłożyć na ogrzany talerz. Sos z duszenia odparować, aby pozostało ok. 1/4 l płynu, dodać sos myśliwski, zagotować. Przy prawić śmietaną. Roladki podawać polane sosem, z ryżem ugotowanym na sypko.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *