Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rolada z łososia z porami

Składniki:

    • 1,3 kg filetów z łososia
    • 4 duże pory
    • 100 g masła lub margaryny
    • 1 łyżka mąki
    • sól, pieprz cayenne
    • 1 kieliszek białego wytrawnego wina (100 ml)


    Sposób przyrządzenia:
    Rybę opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Pory umyć, osuszyć. Z jednego pora zdjąć zewnętrzne liście, obrać, drobno pokroić, ugnieść z połową masła i odrobiną pieprzu. Pozostałe pory sparzyć, pooddzielać zewnętrzne liście. Łososia posmarować masłem porowym, zrolować, owinąć długimi liśćmi pora, luźno obwiązać nicią. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, włożyć zrolowaną rybę, przykryć folią aluminiową. Pozostałe części porów pokroić w plasterki. Niewielkie naczynie do zapiekania wysmarować masłem lub margaryną, włożyć pory, oprószyć solą, pieprzem cayenne, mąką, podlać połową wina. Naczynie z rybą i naczynie z porami wstawić do piekarnika. Piec przez 20 min w temp. 180°C. Następnie pory przełożyć do naczynia z rybą, podlać pozostałym winem, przykryć folią, ponownie wstawić do piekarnika na 10 min. Przed podaniem z ryby zdjąć nitkę, roladę pokroić w plastry, dekoracyjnie ułożyć na półmisku, ozdobić plasterkami porów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *