Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rolada z piersi kurczaka w stylu greckim

Składniki na 2 porcje:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • ser feta pełnotłusty ( 1/3 opakowania),
  • oliwki zielone krojone ( 1/2 małego opakowania)
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka i ostra, odrobina oregano i ziół prowansalskich

Na panierkę:

  • jajo ,
  • bułka tarta

Sposób przyrządzenia:
Rozbijamy tłuczkiem piersi . Każdą z piersi przyprawiamy w/g gustu. Na środek piersi kładziemy podłuzny kawałek fety oraz trochę oliwek. Pierś ciasno zawijamy. Nie ma potrzeby obwijania nicią. Zwinięta pierś dobrze się trzyma. Rulonik maczamy w rozbitym jajku , a następnie w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy ok. 10-15 min. na niewielkim ogniu. Pilnując by rolada się zbyt nie przypiekła- najlepiej by była lekko zrumieniona. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i smaczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *