Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rolada z perlicy

Składniki:

  • tuszka perliczki wielkopolskiej 1,3 -1,5 kg
  • parzony boczek wędzony
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz, papryka

Sposób przyrządzenia:
Perliczkę umyć, mięso wraz ze skórą wyluzować z kości w jednym płacie. Uzyskany płat rozłożyć na stole, zgrubienia mięsa delikatnie rozbić tłuczkiem, posypać delikatnie solą, pieprzem, majerankiem i papryką oraz natrzeć roztartymi ząbkami czosnku. Na tak przygotowaną tuszkę ułożyć pokrojony w plastry parzony boczek wędzony, całość starannie zwinąć w roladę, owinąć w folię aluminiową. Przygotowaną roladę ułożyć na blaszce do pieczenia lub w otwartej brytfannie i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 150 st. C ok. 45 min. Po tym czasie odwinąć z folii i dalej piec 15 min. w temp.180 st. C. Podawać pokrojoną w plastry i przystrojoną gotowanymi warzywami i zieloną pietruszką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *