Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rolada z boczku Anety

Składniki:

  • Płat surowego boczku 1-1,5 kg
  • saletra – szczypta
  • sól (2 dag na 1 kg boczku)
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • słodka papryka w proszku
  • majeranek
  • kilka kulek jałowca
  • listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 cebula
  • kilka grzybów suszonych
  • kilka ziaren pieprzu
  • jarzynka do smaku
  • łyżka smalcu / oleju


Sposób przyrządzenia:

Boczek posypać saletrą i posolić, natrzeć czosnkiem, majerankiem i papryką, zwinąć ciasno i związać sznurkiem. Wstawić do podłużnego rondla i wstawić na ok. 24h do lodówki. Rozpuścić smalec w rondlu z boczkiem, obsmażyć boczek, dodać pokrojoną cebulę, grzyby i przyprawy, boczek lekko posypać jarzynką. Podlać 1/2 szklanki wody. Dusić ok. 2h do miękkości co jakiś czas obracając mięso. Gotową roladę ostudzić i schłodzić w lodówce ok. 6h. Przed podaniem zdjąć sznurek. Roladę kroić w plasterki jak wędlinę na kanapki.
Przepis nadesłany na konkurs  Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Aneta Kurdybelska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *